Transilvania cea gustoasa


panorama-clujIn centrul Transilvaniei, gastronomia zonei este caracterizata de mancaruri ardelenesti si unguresti.De la painea de cartofi la preparate pe baza de carne si afumaturi, de la telemea la placinte, mancarea din inima.Transilvaniei este diversificata si foarte gustoasa.1038_panorama_by_lestatis-d5bmwic

Alba Iulia

Crama-Haiducilor-8

Platoul transilvan reprezinta un tip de antreu bogat si satios, alcatuit din ceapa, rosii, telemea, carnati de casa, kaiser, slanina afumata si toba.

Inturnatul de carari este un preparat traditional, specific oierilor de pe Valea Sebesului, comuna Sasciori.

6452264685_2cb1b7897c_bPlacintele pe lespede sunt un  preparat traditional din judetul Alba, facut din aluat. Placintele au o umplutura de branza, la care se poate adauga verdeata.

Tocana buciumana vine din regiunea Bucium (judetul Alba) si este un preparat pe baza de carne. Tocana se prepara din carne de porc, smantana si condimente, dupa care se serveste cu balmos.

fripMielul la ceaun se face de catre ciobanii din Ciugud, la foc mic. Carnea se condimenteaza cu ceapa, usturoi si diverse mirodenii.

Sibiu

Muschiul de porc sibian se pregateste cu sunca, ciuperci, cartofi si cascaval, la care se adauga plante aromatice si muraturi.

DSCF7010Ciorba in paine este o specialitate transilvaneana, intalnita in diverse regiuni, precum Sibiu sau Alba. Una dintre variante este ciorba de fasole in coaja de paine, servita cu ceapa rosie.

papricasPapricasul sibian reprezinta o varianta a celebrului papricas unguresc, intalnit peste tot in Ardeal. Papricasul sibian se face din carne de porc si ciuperci, la care se adauga ceapa, oua, verdeata, smantana, faina etc.

Salata sibiana este un amestec inedit de crenvusti, ciuperci (bureti), cartofi, salam, mere, castraveti si plante aromatice.

Covasna

kurtos-kalacs-2Kurtos kalacs este unul dintre cele mai cunoscute preparate traditionale din Tinutul Secuiesc. Cozonacul spiralat, din aluat si zahar sau alta glazura, este acum un preparat facut pe tot teritoriul tarii. Este un tip de cozonac secuiesc, de mica dimensiune, cu umplutura de mac sau nuca.

in-jurul-lumii-in-cautarea-exeprientelor-culinare-gulas-ungaria_size1

Papricasul este un fel de mancare ungureasca, din carne de pui cu sos si galusti. Preparatul este cunoscut si apreciat nu doar in Ardeal, ci in toata tara.

Gulasul este un  preparat specific regiunii Covasna, unde are loc si un festival dedicat acestui tip de mancare. Preparatul are multe variante: cu si fara carne, pe baza de fasole, de cartofi etc.

Harghita

Supa de cartofi a la Praid este un preparat din tochitura de carne de porc, smantana si tarhon. Supa este specifica regiunii Praid si poate fi servita pe toata durata anului.tocana_secuiasca_sauvarza_acra_cu_carne_53_poza_1

Varza secuiasca se pregateste in Tinutul Secuiesc. Preparatul se face din varza tocata, aromata si condimentata, cu marar si cimbru. Aceasta se serveste cu smantana.

Brasov

Buretii ca la Brasov sunt un fel de mancare pe baza de ciuperci de padure, cimbru, dafin si usturoi.

Salata brasoveana are la baza sunca si salam combinate cu legume precum: cartofi, telina, morcovi si mazare. Totul se amesteca foarte bine cu un sos din maioneza, mustar si muraturi.res_DSC_0214

Tochitura brasoveana este specifica Tarii Barsei si se prepara din carne de vitel si organe interne (ficat, plaman, rinichi, maruntaie, inima). De asemenea, pentru un gust deosebit se adauga si ceapa si verdeata. Toate ingredientele se combina cu supa de oase, vin si bulion.

GA2754Top Chef_221012

Papanasii brasoveni se pregatesc din branza de vaci si se pudreaza la final cu zahar pudra. In general, preparatul se serveste cu dulceata acrisoara, insa se poate folosi si smantana.

DSC_0464

Clatitele brasovene au o umplutura facuta din urmatoarele ingrediente: ciuperci, ficatei, ceapa si plante aromatice (cimbru, patrunjel, marar). Clatitele trebuie servite cu marar si smantana.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *