Peste Tilapia a la Chef Dan Bogatu


Inceput de primavara……

Astazi mi-am propus sa fac o reteta cu peste si legume. Initial, vroiam sa pregatesc somon…, dar surpriza, nu am gasim la magazin.

Am stat si m-am gandit ce sa gatesc in loc de  somon?

Am zarit  in galantar un peste alb, frumos, adus tocmai din Nil. Mi-a starnit curiozitatea si l-am  cumparat. Am  ramas surprins  de gustul lui dulce si de textura sa deosebita.

Mai jos va prezint reteta  creata  de mine  cu acest peste  Tilapia.

Ingrediente pentru o portie:

  • peste Tilapia 150g- 200g;
  • cartofi albi 2 buc mari;
  • sfecla fiarta 1 buc;
  • dovlecel 1 buc;
  • cartofi dulci 1 buc;
  • brocoli 1 buchetel;
  • veleriana cateva frunze;
  • smantana dulce 50ml;
  • zeama de lime dupa gust;
  • suc de zmeura dupa gust;
  • unt circa 50-70g;
  • germeni de ceapa rosie cateva fire;
  • lapte  circa 50ml;
  • sare;
  • piper alb;
  • chilli;
  • sparanghel verde 3 buc;
  • ulei de masline;
  • vin alb demisec

Mod de preparare

Piureul:

  1. Cartofii se curata de coaja si se fierb. Cand sunt fierti se strecoara de apa si se zdrobesc.
  2. Se adauga laptele fiert, untul, sarea si piperul alb dupa gust.
  3. Se amesteca cu telul pana ce se omogenizeaza compozitia.

Chips de cartofi dulci:

  1. Se curata un cartof dulce micut.
  2. Se taie julien cu ajutorul unei razatoare (mandolina).
  3. Se prajesc suvitele de cartofi in ulei incins de floarea soarelui.
  4. Cand capata o culoare aurie se vor scoate pe o bucata de servetel.

Sosul de sfecla:

  1. Se da la blender o bucata de sfecla pana ce devine o pasta.
  2. Se adauga smantana dulce, unt topit, sare, suc de zmeura, ulei picant cu chilli dupa gust si suc de lime.
  3. Se amesteca compozitia pana aceasta capata o culoare rozalie.

Peste file Tilapia:

  1. Se alege partea mai groasa din fileul de peste Tilapia. Se asezoneaza cu sare si piper si se unge cu putin ulei.
  2.  Se aseaza intr-o tigaie de teflon, incinsa bine. Se tine pestele pe o parte pana devine alb auriu, apoi se intoarce si pe cealalta parte.
  3. La final, se scoate pe o bucata de servetel sa se scurga de ulei.

Legumele:

  1. Se taie sfecla fiarta in cubulete.
  2. Din dovlecel se scot cateva semisfere cu ajutorul unei ustensile de scobit.
  3. Se aleg cateva buchetele de brocolli micute.
  4. Sferele de cartofi dulci se vor opari in apa cu sare.
  5. Legumele se soteaza in unt topit, se stropesc cu vin alb si se asezoneaza cu sare si piper.
  6. Sparanghelul verde se pune intr-o tava, care este unsa in prealabil cu unt, si se da la cuptor (incins la 150c). Tava se pune pe gratarul de sus si sparanghelul se lasa pana ce se rumeneste si este aldente.

Chef Dan Bogatu

Tips: Preparatul se monteaza pe un platou de culoare inchisa pentru a scoate culorile in evidenta. Se orneaza cu valeriana si germeni de ceapa rosie. Acest peste se combina perfect cu un vin rose sau un vin alb demisec.

Pofta buna!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *