Sa nu uitam de bucataria dacica!


dac !

In lumea dacica, preponderent in alimentatie era laptele de vita, mai putin cel provenit de la oaie si capra. Branza era un alt aliment de baza, transformarea laptelui in branza fiind necesara in primul rand din motive de conservare.

Dacii foloseau atat grasimi animale, cum ar fi untura de porc si seul, cat si pe cele vegetale, de plante, cu un continut ridicat de ulei (lubit, mac, mustar) sau din import.

Plantele folosite de daci la prepararea mancarurilor erau morcovul, spanacul, loboda, stevia si ciupercile, unele dintre ele fiind culese din salbaticie si nicidecum cultivate domestic.

Dintre fructele care intrau in alimentatia acestora am putea aminti strugurii, merele, fragii, afinele, prunele, zmeura si murele.

Cel mai utilizat condiment era sarea.

Otetul era obtinut din vin si putea intra in compozitia unor feluri de mancare. Dintre mirodenii este pomenit doar mustarul, cu ale carui seminte se preparau mancaruri de linte, de bob.

Dintre bauturi, este mentionat vinul, provenit atat din productia proprie, cat si din import. O alta bautura frecventa in lumea barbara era berea, obtinuta din graul cu bob mare, ovaz, secara, mei, orz sau alac. Hellanicos spunea ca tracii beau bere pregatita din orz. Probabil ca existau si alte bauturi  (de exemplu miedul – obtinut din apa si miere), dar informatii despre ele nu s-au pastrat pana in zilele noastre.

Dintre pasarile domestice, crescute ca sursa de carne, se numara gaina si gasca. Pescuitul reprezenta o alta sursa de hrana, activitatea fiind confirmata de o serie de descoperiri ce au scos la lumina unelte specifice acesteia: carlige sau greutati folosite la plasele de pescuit. Vanatoarea, de asemenea, era practicata la scara larga pe teritoriul Daciei. Animalele salbatice care reprezentau sursa de hrana pentru daci erau iepurii, cerbii, castorii, mistretii, bourii, ursii, dar si unele pasari.

Procedeele de preparare ale carnii erau fierberea, prajirea si frigerea. Atunci cand gospodaria detinea o cantitate mai mare de carne, ce nu era consumata intr-un timp scurt, aceasta se conserva prin afumare si/sau sarare.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *