Reteta supei de dovleac din 1857


Supa de dovleac

Am descoperit aceasta reteta de supa de dovleac in Retetarul lui Petru Lupulov din 1857, m-am gandit ca merita citita mai ales de pasionatii de gastronomie romaneasca. Am lasat reteta in varianta originala fara sa o rescriu in exprimarea zilelor noastre, sa va retrimit un pic in acele vremuri apuse de pe meleagurile romanesti din zona Banatului.

SUPPA DE DOVLIACU (LUDAIE)-1857

 Dupa proportiunea a catatimei de suppa, care vremu sa facemu, luvamu mai multu ori mai pucinu d’ in dovliacu. La una Pintâ de lapte luvamu a patr’a parte d’in unu dovliacu de marime mijlocie, o curatimu de scórtiâ, de sementiâ si de totu acéea ce é înpreunatu cu ea, taiemu dovliaculu în bucatiele mitutele; lu punemu în una óla cu apa, si lu facemu sa férba pana se face pappa, si pana nu mai remane nimica d’ in apa; în urma punemu o bucata de untu de vacca de marimea unui ou, si pucintica sare, lasamu sa mai férba pucintelu, dupa acést’a ferbemu o pinta de lapte; punemu în întru zacharu, si versamu laptele preste fertur’a dovliacului, remestecamu tote la olalta, si mai punemu cateva crische de pane în întru, în modulu acest’a vomu avé una suppa sanatósa si restaurante.banateni

GLOSAR

pappa – mâncare, papară, piure (it.); pintă – măsură de capacitate echivalentă cu cca 1 l (magh. pint); restaurantă – reconfortantă (it.); scoarţă – coajă; carapace (dial.); crişcă – bucată, felie (dial. din srb krizka)

 Sursa:  Radu Ardelean, REŢETARUL CULINAR AL LUI PETRU LUPULOV DIN 1857,  ANALELE BANATULUI, S.N., ARHEOLOGIE – ISTORIE, XV, 2007

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *