Piure de Urzici


Despre urzici sunt foarte multe lucruri importante si interesante de spus, insa voi alege sa va enumar doar cateva dintre beneficiile lor:

  • sunt diuretice;
  • sunt hemostatice (opreste sangerarea);
  • sunt antiseptice;
  • au efect emolient;
  • sunt depurative;
  • combat reumatismul si anemia;
  • vindeca ranile si ulcerul;
  • stimuleaza cresterea parului;
  • lupta impotriva bolilor de rinichi;
  • regleaza tensiunea arteriala si nivelul zaharului in sange;
  • stimuleaza apetitul.

Acum sa revenim la reteta…. Aveti grija la curatatul lor, sa nu va urzicati prea tare. Spor la treaba!

urzici

Ingrediente:

  •  500 g urzici
  • 30 g faina
  • 50 ml ulei
  • 3 – 5 catei de usturoi
  • 250 ml lapte
  • 100 ml smantana
  • sare
  • 2 linguri hrean ras

Mod de preparare

1. Urzicile, bine spalate, se fierb in 1 l apa clocotita, acoperite, pana cand se inmoaie bine, apoi se strecoara, pastrand apa.

2. Dupa ce s-au racit, se trec prin masina de tocat.

3. Faina se infierbanta un minut in ulei, la foc mic, fara sa se ingalbeneasca deloc.

4. Se adauga usturoiul taiat marunt, se amesteca de 2-3 ori si, imediat, se pun urzicile.

5. Se dilueaza si se lasa sa fiarba cateva clocote, pana cand se leaga si capata aspectul unei smantani nu prea groase. Daca sosul este prea gros, se mai pune putina apa sau lapte si se lasa sa fiarba cateva clocote.

6. Se ia de pe foc, se amesteca imediat cu smantana batuta in prealabil cu o lingura cu apa rece si se potriveste gustul cu sare.

7. Piureul se poate servi si fara smantana. Cine doreste, serveste la masa hrean ras, direct in farfurie, presarat peste piureul de urzici. Hreanul nu se fierbe niciodata in sos, caci ii da un gust amar.

Pofta buna!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *