Peste alb cu sos a la grec


peste cu lamaie

Peste cu sos a la grec

Ingrediente:

  • File de peste alb 1kg
  • apa
  • sare marina
  • otet
  • ardei iute 1 buc
  • usturoi 5 catei
  • ulei 6 linguri
  • patrunjel tocat fin 1 legatura
  • piper negru macinat si boabe
  • lamaie 1 buc

Mod de preparare:

Se spala fileurile de peste in jet de apa rece. Se zvanta in prosop si se frige pe gratarul incins sau pe plita presarata cu sare. Se frige 2-3 minute pe fiecare parte, la foc iute, pestele trebuie sa ramana suculent in interior . Separat se pune pe foc intr-o craticioara apa (300 ml ) cu uleiul, 3 linguri de otet, 4 feliute de lamaie, boabe de piper, un praf de sare (daca pestele s-a fript fara sare) si unul de piper macinat. 

Cand sosul clocoteste se aseaza cu grija bucatile de peste fript si se lasa sa clocoteasca pana sosul devine alb-laptos ( se completeaza cu apa daca scade astfel incat pestele sa fie acoperit pe trei sferturi). Se gusta de sare, de otet (se mai adauga daca e cazul). in timpul fierberii (la foc potrivit) se scutura craticioara pentru a se evita prinderea.

Mod de servire:
Se serveste cu mamaliguta fierbinte stropit cu mujdei de usturoi, ardei iute tocat fin, patrunjelul presarat si felii de lamaie.

Garnitura  care acompaniaza pestele poate fii diversa, mai jos aveti o fotografie pentru a va inspira.

 

peste cu mamaliga

sursa: Carte de bucate

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *