Pelteaua


Peltea

Pelteaua este un serbet sau un sugiuc fiert pe jumatate.

Este foarte raspandita in Moldova si Tara Romaneasca.

Pentru peltea, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie
  • 1 kg fructe (caise, piersici, fragi, capsuni etc.)

Mod de preparare

1. Se pun fructele la fiert in 1,5 litri apa, circa 45 de minute.Pelteaua

2. Se strecoara acestea, se lasa sa se raceasca si sa se limpezeasca o noapte.

3. Se toarna incet (sa nu se miste cazatura groasa de la fund) zeama limpede peste zahar.

4. Se pune iar la fiert, pe foc mic mai intai, pana o ia, apoi la foc iute. Se amesteca mereu.

5. Cand incepe sa se inchege pe marginea lingurii se adauga zeama de lamaie.

6. Dupa ce a mai dat un clocot, se da deoparte si se spumuieste.

7. Se incalzesc borcanele si se toarna pelteaua, apoi se inchid ferm.

Mai putin ritualica si “dramatica” decat serbetul, pelteaua e o bucurie a copiilor si a diminetilor burgheze, tacticoase, cu paine cu unt, cafea cu lapte, ziar si barfe inocente.

sursa: ” Bucate, vinuri sobiceiuri romanesti ” de Radu Anton Roman

Radu Anton Roman

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *