Pasca


 

pasca

PASCA

Pasca e o tarta rituala facuta dintr-un aluat obisnuit de cozonac si umpluturi dulci diverse, pe baza de lactate.

Baza:

• 500 g aluat de cozonac

• 50 g unt pentru uns tava

Mod de preparare

1. Se unge tava rotunda cu unt.

2. Se intinde aluatul in foaie de 1 degetel grosime si se taie cerc un pic mai mare decat tava. Se potriveste in tava.
3. Cazaturile de aluat se alungesc snur si se lipesc ca un tiv de marginea tavii si a foii.

Umplutura 1:

• 1 borcan de smantana (600 ml)pasca-paine-1

• 5 galbenusuri

• 2 linguri faina

• 3 albusuri

• 200 g zahar

• 2 prafuri sare

• mirodenii: scortisoara, nucsoara

• 1 pahar stafide

• miroase bune: zahar vanilat, coaja de lamaie

Mod de preparare 1

1. Se freaca galbenusurile cu zahar si sare.
2. Se bat albusurile spuma.
3. Se adauga smantana, faina, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, mirodenii (1 varf de cutit) si albusurile si se freaca bine.
4. Se toarna-n tava, pana sub margine, se presara stafide, se da la cuptor, la foc molcom, pana se coace aluatul (circa 1 jumatate de ora).

Umplutura 2:

• 500 g branza de vaci

• 3 oua + 1 ou pentru uns

• 1 pahar zahar

• 2 linguri unt

• 2 linguri faina

• 2 prafuri de sare

• mirodenii: nucsoara, scortisoara

• 2 linguri stafide
• miroase bune: zahar vanilat, coaja de lamaie

Mod de preparare 2

1. Branza, untul si zaharul se freaca bine si-mpreuna.
2. Se adauga ouale, pe rand, sarea, apoi faina si laptele.
3. La sfarsit se pun in amestec miroase si mirodenii.

4. Se toarna in tava, pana la gura, se unge totul cu ou si se pune la copt.

Umplutura 3:

• 5 litri lapte (pentru o branza zburata)

• 3 linguri unt

• 1 pahar zahar

• 2 linguri faina

• 4 albusuri

• 100 g nuci pisate

• miroase bune

• mirodenii

• 1 praf sare

Mod de preparare 3

1. Se face branza „zburata“ (se pune laptele la fiert; cand este aproape de clocot se picura otet pana cand coaguleaza; branza rezultata se pune la scurs cam o ora intre doua funduri de lemn) se trece printr-o sita.
2. Se bat albusurile spuma.
3. Se freaca untul crema si se pune peste branza dulce, impreuna cu urmatoarele: zaharul, miroasele cele bune, faina si albusurile.
4. Se toarna umplutura in tava, se presara cu nuci si se da la cuptor.

PASCA MOLDOVENEASCA

Ingrediente:

• 400 g zahar tos, foarte vanilat

• 400 g branza de vaci

• 100 g unt

• 100 ml smantana

• 2 galbenusuri

• 150 migdale macinate

• coaja de portocala rasa si zaharisita, stafide, dupa gust

Mod de preparare

De la Pastorel gatire (care iubit-a mult Basarabia):
1. Se freaca untul crema.
2. Se freaca branza crema.
3. Se adauga, pe rand, la unt, galbenusurile, zaharul, smantana, branza, migdalele, coaja de portocala, stafidele, frecand cu devotament.
4. Se leaga strans rezultatul intr-un servet curat, se asaza pe un fund de lemn, inclinat, cu o greutate plata– 5-6 kg deasupra, sa-i scoata apa.
5. Dupa opt – zece ore de stat la rece, se ofera ornamentata de biscuiti sau piscoturi.

 Pofta buna!

                                                                       Radu Anton Roman

                                                                                                        Sursa: Radu Anton Roman “Bucate si vinuri- Obiceiuri romanesti “

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *