O parte din istoria pastelor!


Paste fainoasePastele fainoase (pasta in italiana) sunt un produs alimentar obtinut prin uscarea aluatului nedospit de faina cu apa, la care se poate adauga, de asemenea, si sare sau oua.

Pastele colorate pot contine si zarzavaturi sau legume, cum ar fi: pastele verzui contin spanac, pastele rosiatice contin rosii etc.

Pastele fainoase sunt taiate in diferite forme si marimi.

Faina din care se obtin pastele in Europa este, in general, cea de grau, dar in Asia, adesea, se fabrica din faina de orez, Vigna radiata, soia, hrisca etc.

Uneori, aluatul este prajit in grasime sau fiert in apa, supa sau lapte. Aceasta mancare ieftina, numita “lagnon”, sanatoasa si usor de preparat, a devenit rapid o baza in alimentatia locuitorilor din regiunile mediteraneene.

Romanii au detinut puterea politica asupra teritoriul aproapre doua mii de ani, au integrat civilizatia greaca si au creat un imperiu care a pus fundamentele civilizatiei occidentale. De asemenea, au importat o multime de alimente din intreaga lume. Navele romane au transportat alimente de baza, cum ar fi graul si vinul, precum si o varietate de condimente din China, pentru a satisface pofta romanilor pentru ingredientele exotice. Caderea imperiului roman a determinat valuri de invazii ale popoarelor barbare. Ei au distrus si au ars totul in jur, dar au luat cu ei obiceiurile culinare ale romanilor. Au trecut secole pana cand ordinea a fost restabilita si popoarele medievale au inceput sa reconstruiasca arta culinara.

Principalul component al pastelor fainoase il constituie carbohidratii si, in mica parte, proteinele (13%) si grasimile (1,5%). Pastele, de  asemenea, mai contin vitamine din grupa B-urilor, iar pastele care contin zarzavaturi, legume sau cele umplute cu carne sau branza (de exemplu raviolli) pot  avea valori nutritive mai complexe depinzand de produsul care le-a fost adaugat. Valoarea energetica a pastelor este de 370 kcal (1546,6 kJ) la 100 g.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *