Cine este Mihai Romaniuc


Workshop CulinarI

Cine te-a inspirat sa devii bucatar?

Chef Mihai: Nu ma gandeam ca voi deveni bucatar, pentru ca in copilarie eram atras de sport si de pictura. Cred ca mama este “de vina” pentru alegerea facuta. Initial, am practicat meseria de bodyguard, dar, in paralel, eram si ajutor de bucatar. In timpul stagiului militar, am intalnit oameni care si-au pus amprenta asupra viitoarei mele meserii, cea de bucatar. Ma atragea, in mod special, felul in care preparatul era aranjat pe farfurie.

Ce te motiveaza in profesia ta?

Chef Mihai: Expresia de pe fata clientului atunci cand are farfuria in fata. Ma bucur enorm cand il vad cat de surprins ramane cand vede preparatul, cum il  priveste si, apoi, cand il degusta si incepe sa simta toate aromele din farfurie. Toate acestea te fac sa te simti fericit, implinit ca ai reusit ceea ce ti-ai propus. Realizarea unei farfurii este destul de minutioasa si, uneori, destul de dificila, pentru ca trebuie sa fii atent la sosuri, la ingrediente cum le combini, la timpii de preparare si, la final, la decorarea acesteia, astfel incat consumatorul sa ramane impresionat de preparatul facut.

Care sunt provocarile tale?

Chef Mihai: Faptul ca imi pot folosi imaginatia, ca ma pot ‘’juca’’ cu condimentele fresh, cu legumele si fructele, asa cum un pictor isi foloseste culorile pe panza. Satisfactia cea mai mare o am atunci cand pregatesc retete noi si lumea este incantata de ele sau cand la evenimente, oamenii nu se pot hotari daca sa mai priveasca sau chiar sa manance preparatele create de noi.

Care este “lupta ta” ca bucatar?

Chef Mihai: Nu stiu daca este exact o “lupta”, ci mai degraba o educare a consumatorului. Imi doresc ca preparatele pe care le realizez sa aiba un continut cat mai sanatos (fara E-uri, conservanti sau aditivi alimentari), dar, in acelasi timp, mancarea sa aiba un gust deosebit, o aroma si un miros aparte. Este o provocare sa gasesti un echilibru intre acestea si un bucatar profesionist stie sa faca acest lucru.

Ce iti place la ceea ce faci?

Chef Mihai: Imi place foarte mult cand restaurantul este plin si sunt foarte multe preparate de realizat, pentru ca atunci simti intr-adevar adrenalina. Un chef bucatar, in asemenea conditii, trebuie sa fie foarte bine organizat, sa dea comenzi precise celor care il ajuta, sa se implice total, astfel incat lucrurile sa functioneze perfect. Imi place munca sub presiune, chiar daca este dificila, deoarece te determina sa ai o mai mare atentie la calitate, pentru ca la final sa iasa ceea ce iti doresti.

Cum privesti gastronomia si ce este esential, important pentru tine?

Chef Mihai: Gastronomia este o “arta” care iti permite sa fii creativ si inventiv, poti sa-ti dai frau liber imaginatiei. Totusi pentru a ajunge acolo unde iti doresti, trebuie sa imbini perfect munca si talentul. Totodata, pentru mine este important sa gatesc cat mai sanatos, cu produse proaspete si de cea mai buna calitate, astfel incat preparatul final va fi unul de exceptie.

Care este mancarea ta preferata si cine ai vrea sa ti-o pregateasca?

Chef Mihai: Fiind gurmand, imi place mancarea, in genere, si nu am anumite preferinte culinare. Mi-ar placea sa imi mai poata gati mama mea, gatea excelent!

Ce pasiuni ai?

Chef Mihai: Imi place foarte mult sa gatesc, acest lucru ma relaxeaza. De asemenea, imi place sa fac sport.

 

Da o nota !