Gateste precum un Chef


DSC_0083

Chiar daca gatesti bine, mancarurile tale nu au un gust la fel de bun ca la restaurant. Bineinteles, nu ai ustensilele si obiectele de bucatarie pe care le folosesc bucatarii profesionisti, insa poti obtine rezultate la fel de gustoase daca tii cont de cateva reguli de aur. Iti enumeram mai jos cateva dintre acestea:

1. Gateste absolut orice in unt

Daca intrebi mai multi chefi care e diferenta dintre gustul de acasa si gustul de la restaurant, te asiguram ca cele mai multe raspunsuri se vor referi la unt. Bucatarii profesionisti il folosesc din plin, pentru ca da o aroma puternica oricarui preparat, fie ca este vorba de carne sau de legume.

2. Pregateste toate ingredientele in avans

“Mise en place” este una din primele lectii pe care le invata bucatarii profesionisti. Ca sa gateasca mult mai rapid si mai eficient, este recomandat ca absolut orice ingredient sa fie pregatit dinainte, curatat si maruntit, daca este cazul.

3. Fa-ti singur stock-ul de pui sau de legume

Stock-ul sau supa concentrata de pui sau de legume nu trebuie sa iti lipseasca din frigider daca vrei sa dai o aroma puternica preparatelor tale. Totul este gata intr-o ora si aceasta reprezinta baza pentru supe, pilafuri, tocanite si alte retete. Il poti pregati in cantitati mari si il poti pune la congelator in sticle, pungi pentru gheata sau caserole, ca sa il ai mereu la indemana.

4. Gateste la temperaturi mari

Este unul din secretele care fac diferenta. O friptura buna nu se gateste la foc mediu, iar legumele nu sunt la fel de bune daca nu le gatesti suficient de rapid. Asa ca, nu-ti fie frica sa folosesti caldura cand este nevoie!


10873579_895801033796818_5580623512216533117_o5. Foloseste ierburi si condimente proaspet

Probabil ti-ai dat seama deja ca exista diferente uriase intre ierburile proaspete si uscate, fie ca vorbim despre busuioc sau rozmarin. Ei bine, acest lucru este valabil si in cazul condimentelor. Cu cat stau mai mult, cu atat isi pierd din aroma. Incearca sa ti le cumperi in cantitati cat mai mici, cat mai des. Nu le lasa sa stea in bucatarie mai mult de un an, deoarece isi pierd proprietatile.

6. Invata sa toci legumele

Nu-ti cere nimeni sa te misti cu viteza unui bucatar profesionist, insa este important ca bucatile de legume sa fie egale, astfel incat sa se gateasca in acelasi timp. In acest fel, nu vei avea bucati crude alaturi de bucati mult prea gatite si moi.

7. Lasa friptura sa stea inainte sa o mananci

Daca te grabesti sa mananci friptura imediat dupa ce ai gatit-o, lasi toate sucurile sa iasa din carne. Cand o tai, acestea ies, iar carnea isi pierde din gust. Trebuie sa stii ca tot lichidul se concentreaza in centru in timpul gatitului. Tocmai de asta, bucatarii iti recomanda sa lasi carnea sa stea 5-10 minute, astfel incat acesta sa se redistribuie si sa te bucuri de cel mai bun gust.

10968371_900188456679670_4505673349554019235_n8. Aranjeaza mancarea frumos in farfurie

Probabil te gandesti ca aceasta parte este o pierdere de timp, dar sa stii ca bucatarii profesionisti nu o fac degeaba. Aspectul farfuriei conteaza foarte mult – este primul care te convinge sa mananci. Asa ca, fii cat mai creativ!Dan Bogatu

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *