File de sturion pe pat de risotto – o reteta de Top Chef –


GA_1750Top Chef_181012

Chef Dan Bogatu va prezinta o reteta castigatoare, pregatita in prima editie a emisiunii „Top Chef”, din episodul in care a fost capitan de echipa. Proba a fost castigata cu brio cu rezultatul 3-0.

Preparatul apartine intregii echipe: Nico Lontras, Cerasela Lungu, Iosif Stefanescu, Mihaita Ionita, Dragos Iliuta si Dan Bogatu.

GA_1871Top Chef_181012

Fileul de nisetru 

Ingrediente:

  • file de nisetru – 200g
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Fileul de nisetru se aseaza pe gratar si se tine, pe ambele parti, cat sa se formeze formele de grill, apoi se introduce la cuptor ca sa se patrunda. Se asezoneaza cu sare si piper si se stropeste cu ulei de masline.

Risotto GA_1598Top Chef_181012

Ingrediente:

  • orez arborio – 100g
  • ceapa tocata brunoise –25g
  • pătrunjel tocat
  • vin spumant – 15 ml
  • sare
  • piper

Se caleste ceapa in ulei de masline. Urmatorul pas este calirea orezului (trebuie fiert bob cu bob). Acesta se stropeste cu sampanie dupa gust si se asezoneaza cu sare si piper. La final, se adauga patrunjelul.

Rattaouile

Ingrediente:

  • ceapa, taiata cuburi- 20g
  • dovleac (bostan) cuburi – 25g
  • dovlecel – 25g
  • rosii cherry, taiate pe jumatate- 30g
  • ardei gras -25g
  • ulei de masline- 2 linguri
  • cimbru – 5g
  • sare
  • piper

Se soteaza totul intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline si se asezoneaza cu sare si piper. Legumele trebuie sa fie al dente, iar rosiile sa se inmoaie usor.

GA_1621Top Chef_181012

Sosul

Ingrediente:

  • ceapa, taita brunoise
  • unt
  • vin spumant
  • stoc de peste
  • cateva firicele de sofran
  • zeama de lamaie, dupa gust

Se soteaza ceapa in unt, se pune sofranul pentru gust si culoare, apoi se adauga stocul de peste si se lasa la fiert. Se strecoara printr-o sita, se adauga vinul spumant si se mai ingroasa cu unt rece taiat feliute subtiri pana ce devine sosul cremos. La sfarsit se adauga zeama de lamaie dupa gust. Sosul trebuie sa fie un pic acrisor pentru a fi o combinatie perfecta cu pestele.

Pofta buna!

top

Sursa: http://foodtrend.ro/file-de-sturion-pe-pat-de-risotto-cu-sampanie-si-ratatouille/

             http://topchef.a1.ro/proba-pe-echipe-dan-bogatu-vs-alexandru-razvan-209.html

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *