Despre stelele Michelin


wpid-inventator-anvelope-andré-edouard-michelin.jpg.jpeg

André si Édouard Michelin

Cand fratii André si Édouard Michelin si-au deschis o afacere de anvelope, in anul 1889, probabil nu si-au inchipuit niciodata ca vor revolutiona… arta culinara. Acum, ghidul Michelin este Biblia bucatarilor si a restaurantelor din jurul lumii, fiind singurul care conteaza. Dar sa o luam de la inceput.

Dupa ce si-au inceput afacerea cu anvelope, fratii Michelin au inceput sa construiasca un ghid pentru automobilisti, menit sa-i ajute sa faca o pauza de masa binemeritata dupa ore intregi de condus. Ghidul era valabil doar pentru Franta si ii ajuta pe soferi sa se decida unde sa manance sau sa se cazeze. Ghidul a ajuns insa atat de popular incat Michelin a desemnat cativa inspectori care sa testeze anonim restaurantele si sa le clasifice.

image

In 1993, cei doi frati au introdus primul ghid Michelin complet al Frantei , precum si sistemul de notare al restaurantelor, valabil si astazi. O stea inseamna bucatarie foarte buna pentru categoria ei, doua stele este nota pe care o primesc restaurantele cu o mancare excelenta, pentru care se merita sa faci un ocol, iar nota maxima este de 3 stele Michelin si reprezinta bucatarie exceptionala, care merita o calatorie speciala. Restaurantele de 3 stele Michelin sunt, astfel, destinatii culinare in sine.

Preparate de stele Michelin

Preparate cu stele Michelin

Nu a durat mult timp pana ca Michelin sa devina un sistem de referinta in intreaga lume. In 2005 a fost publicat primul ghid pentru Statele Unite, concentrat pe New York, in 2007 a aparut primul ghid pentru Tokyo, Japonia, iar in 2012 ghidul Michelin puncta 23 de tari de pe 3 continente, cu peste 45.000 de adrese de restaurante.

Staub_Bocuse_15ans_partenariat

Chef Paul Bocuse

Paul Bocuse, cel care a introdus „la nouvelle cuisine” in Franta si cel care premiaza an de an cei mai buni bucatari din lume, a spus despre ghidul Michelin ca este „singurul ghid care conteaza”, iar frenezia care apare in perioada publicarii acestuia este comparata cu cea a decernarii premiilor Oscar.

Desi pasiunea pentru mancare a plecat din Franta, cele mai multe stele Michelin le detine in prezent Tokyo, Japonia. Pe locul 2 este Parisul, pe locul 3 Kyoto, pe locul 4 New York, iar pe locul 5 Honk Kong.

Chef Paul Bocuse

Chef Paul Bocuse

Romania nu este pe lista, insa pentru cine isi doreste sa incerce o experienta de stele Michelin, Budapesta, Milano, Bruxelles, Paris sau Atena sunt cele mai apropiate destinatii.

Ce nu stiai:

•Stelele Michelin pot fi si ridicate daca restaurantul nu mai este la nivelul lor
• Bray -UK este un satuc cu mai putin de 8.500 locuitori, insa are un numar de restaurante cu 3 stele Michelin cat Chicago si Roma la un loc.
•Japonia are cele mai multe restaurante de 3 stele Michelin

Sursa Foodstoryhttp://foodstory.stirileprotv.ro/ce-ne-place/stelele-michelin-visul-oricarui-bucatar-care-e-povestea-din-spatele-celui-mai-important-ghid-culinar#ixzz3yNGIKEB4

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *