Cum convingem adolescentii sa manance sanatos


Stii ca daca ii spui adolescentului tau sa faca ceva , aproape sigur va face exact invers? Acelasi lucru se aplica daca ii spui sa renunte la “ junk food” pentru ceva sanatos.
Noile cercetari publicate in Proceedings Of The National Academy of Sciences de catre Universitatea Texas din Austin , spun ca exista o metoda de a face adolestentii sa asculte cand e vorba de mancarea sanatoasa prin a apela la natura lor rebela si la simtul justitiar.
Aceste cercetari, care combina doua tipuri de studii, explica cum, 536 elevi cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani au reactionat la metode diferite de promovare a mancarii sanatoase.
Au fost impartiti in trei grupuri aleatorii.Primul grup a primit material care promoveaza mancatul sanatos bazat pe baneficiile pe termen lung, al doilea a primit materialul care subliniaza caracterul manipulator al industriei alimentare, atunci când este vorba de promovarea junk food,iar al treilea grup nu a primit nici un tip de material privitor la mancatul sanatos. Participanții la studiu au fost, de asemenea rugati sa participe scriind despre acest subiect, pe baza materialelor pe care le-au fost damancare-sanatoasate.
A doua zi – și aparent fără legătură – elevii au primit o gustare ca o recompensă de la profesor.
Adolescentii au putut alege propria gustare dintr-o listă oferita, și doar 43% din cei care au primit informația negativă cu privirela industria alimentare a ales gustari nesanatoase cum ar fi chips-uri sau dulciuri, în comparație cu 54% care nu au primit nici o informație sau informații cu privire la beneficiile pentru sănătate.
Adolescenti din primul grup au fost, de asemenea, mai degraba de acord cu afirmațiile referitoare la justiția socială – “Când mananc sănătos, fac lumea un loc mai bun”, de exemplu – și au fost mai susceptibile de a fi supărati de publicitate la bauturile acidulate câteva zile după ce au văzut materialele.
“În cazul in care mâncatul sănătos nu e la moda, nu doresti să fii genul de persoană care mananca sănătos”, a declarat David Yeager, co-autorul studiului.”Dar, dacă vom face o alimentatia sanatoasa sa para o alegere rebela de făcut – a face propriile alegeri, te lupta înapoi împotriva nedreptății, atunci poate fi văzută ca un statut inalt”
“Odata ce vezi alimentația sănătoasă ca un lucru bun de facut, oamenii sunt mai dispuși să-l facă din propria initiativa.”

Acum, dacă am știi secretul pentru ai da jos din pat în fiecare dimineață …

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *