Cu betigase japoneze – Prima parte


Daca am dori sa facem o caracterizare scurta a bucatariei japoneze, inedita pentru gustul lumii occidentale, atunci am putea spune ca aceasta este reprezentata prin orez, peste, fructe de mare si vegetale, toate impletite intr-o armonie perfecta si intr-o stransa legatura cu anotimpurile.

Insa, aceasta bucatarie este mai mult decat atat.

Arta culinara japoneza este direct proportionala si cu nivelul ridicat de speranta de viata al poporului japonez.

Da, descoperim impreuna ca aceasta este cea mai sanatoasa bucatarie a lumii. Nu este doar o afirmatie……este un pur adevar, pe care va lasam sa-l aflati in randurile de mai jos.

Elementele cele mai importante ale aceste minunate bucatarii sunt imbinarea cu natura (se gateste foarte mult in forma proaspata, din ceea ce ofera in fiecare zi natura). Calitatea produselor folosite, dar si aspectul preparatelor contribuie la rezultatul final din farfurie.

Ingredientele importante japoneze

Pestele – inconjurata de ape, Japonia isi permite consumul masiv de peste proaspat, vorbim in principal, daca ne referim la preparatele culinare cele mai iubite, la ton si la fructe de mare.Pestele

Bucatarii japonezi folosesc cutite extrem de ascutite pentru a taia pe lungime fileurile de peste, cutitele  japoneze fiind considerate cele mai bune din lume.

Pestele se asezoneaza in mai multe moduri: in sos de soia, in sake (bautura traditionala japoneza), in otet sau in sake dulce. Acesta se poate prepara astfel: se fierbe, se prepara la aburi, se face pe gratar sau se gateste direct pe foc.Gohanmono

Gohanmono – este orezul care se serveste in boluri, amestecat impreuna cu alte ingrediente, in principal, cu mazare sau cu bucati de bambus (in timpul primaverii) sau cu ciuperci (in timpul toamnei).

Orezul este ingredientul principal pentru sushi, iar japonezii intotdeauna prefera varianta rafinata a orezului, adica cea mai alba (hakumai).

Menrui – noodles, celebrii taitei asiatici. In Japonia, felurile de mancare pe baza de noodles se numesc menrui.Menrui

Majoritatea taiteilor (somen si udon) se fac pe baza de grau normal, doar o parte se fac din grau integral (soba). Se folosesc mai mult la supe, spre deoebire de China.

Wasabi – este hreanul japonez, servit sub forma unei paste de culoare verde. Este foarte iute si aspru la gust, fiind considerat un ingredient aproape imposibil de catre majoritatea europenilor, insa vital pentru specialitatile japoneze.

Myoko – ghimbirul, este folosit pentru mentinerea pestelui cat mai proaspat. Reprezinta una dintre cele mai vechi tehnici de conservare folosite in bucataria japoneza.ShoyuWasabighimbirul

Shoyu – sosul de soia obtinut din fermentarea boabelor de soia.

Un lucru foarte interesant despre soia este acela ca desi este unul din alimentele de grad zero, soia folosita in Japonia este in mare parte importata si nu produsa local.

Alte vegetale – castravetii, spanacul, ceapa, usturoiul, prazul, vinetele, ciupercile, radacina de lotus, cartofii dulci, toate acestea sunt produsele cele mai folositein bucataria locala.

O mentiune speciala: desi pestele si fructele de mare sunt omniprezente, japonezii sunt si consumatori de carne de vita, pui sau porc si chiar de miel (insa doar in regiunile mai reci).

De aceea, chiar daca vegetalele joaca un rol important in viata de zi de zi, japonezii nu se considera un popor de vegetarieni.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *