Cu betigase japoneze-Partea a 2 a


Feluri renumite de mancare japoneza

In Japonia, mesele principale poarta denumiri in functie de numarul felurilor care sunt servite.

Cea mai comuna masa principala japoneza poarta numele de Ichiju-Sansai (supa plus trei). Aceasta consta din supa, orez si trei alte preparate, pregatite insa diferit (cele mai comune sunt un tip de sashimi, un tip de peste la gratar si un tip de peste fiert), si, la final, muraturi si ceai verde.

Si inca ceva: la orice masa, orezul este considerat felul principal, restul fiind doar garnituri.

Dar iata care sunt cele mai cunoscute preparate japoneze:

DomburimonoKuzumochi

Gomoku meshi – este cunoscut si sub denumirea de kayaku – gohan. Reprezinta orezul gatit alaturi de bucatele mici de piept de pui, morcovi, tofu prajit, ciuperci si asezonat cu sake, sos de soia si zahar.

Sashimi – reprezinta peste sau fructe de mare proaspete, taiate marunt (intre 2,5 cm si 4 cm) si servite crud, alaturi de sos de soia (in bol separat) si de wasabi.

Bucatelele de peste se asaza pe un pat de ridichi razuite, iar garniturile sunt, de obicei, ghimbir ras sau felii de lamaie.

In final, mica portie prinsa cu betigasele se scufunda putin in sosul de soia in care a fost dizolvat putin wasabi.

Cele mai comune ingrediente pentru sashimi sunt somonul, crevetii, tonul, macroul, caracatita si calamari.

Domburimono – orezul gata gatit se pune in boluri mai mari (domburi) decat cele obisnuite pentru orezul simplu, iar deasupra se adauga diferite ingrediente, care pot varia, in principal alte legume.

Nitsuke – peste sau carne de rac/crab gatita intr-un amestec de sake, sos de soia si zahar.

Supa Miso – cea mai intalnita supa japoneza este preparata din soia fermentata si dintr-o zeama in care au fost fierte oase de peste si alge si, in functie de sezon, diferite alte legume.

Yudofu – reprezinta tofu fiert si scos din apa cu putin timp inainte sa inceapa sa se dezintegreze.

Este o specialitate preparata prima oara de catre preotii budisti. De asemenea, este un fel de mancare recomandat, in special, iarna.

Yakitori – sunt frigaruile japoneze facute in special din carne de pui (in trecut doar din carne de pui), dar si de vita, porc sau din fructe de mare, si din legume.

Inainte de a fi puse la foc, aceste frigarui sunt unse cu un sos special pe baza de sare, zahar, sake dulce si soia.

Teryaki – reprezinta, mai degraba, o modalitate prin care se fac la gratar carnea, legumele, pestii sau fructele de mare.

Prin aceasta metoda, pestele sau carnea sunt marinate, inainte, aproximativ o ora, intr-un amestec pe baza de sake si de sos de soia. Apoi se presara sare si se infig pe betigase de metal care se pun pe gratar la foc direct.

Teriyaki a devenit popular in Europa in ultimii ani.

Tempura – foarte important, tempura provine din Portugalia si a fost introdusa in Japonia in secolul 16, insa, in prezent, este recunoscuta in lume drept o specialitate japoneza.TempuraSashimi

Este, oarecum, asemanator coajei de snitel din bucataria occidentala si reprezinta un amestec pe baza de faina, oua si ulei in care se pun peste sau legume. Tot acest continut se prajeste, doar timp de cateva secunde, insa, (aici este diferenta intre japonezi si restul lumii), in ulei incins.

Kuzumochi – este una dintre cele mai populare preparate dulci. Este aproape transparent si gelatinos si se prepara din planta de kuzu – o radacinoasa, alaturi de zahar si de apa. Reprezinta genul de prajitura care se mesteca mai greu.

Stiati ca…

bucataria japoneza contine cele mai putine calorii?

Nu intamplator cei mai putini oameni obezi din lume, raportat la mia de locuitori (25 la mie, fata de 350 in Statele Unite), se afla in….Japonia.

Un secret adiacent, care a facut sa se ajunga la acest formidabil  rezultat, consta in oprirea consumului de feluri la o masa in momentul in care organismul da cel mai mic semn de saturare, nimic mai mult.

In ultimii ani, bucataria japoneza a intrat, incetul cu incetul, si in viata noastra, deocamdata doar la nivele de restaurante. Restaurante destul de scumpe. Insa, trebuie sa constientizam ca prospetimea si calitatea ingredientelor bucatariei japoneze, imbinate cu un stil de viata cat mai armonios, au facut ca japonezii sa aiba cea mai ridicata speranta de viata din lume.

Acum trebuie insa sa ne punem intrebarea: la modul in care am fost crescuti si educati in bucataria romaneasca, suntem in stare sa imbratisam cat mai multe dintre tehnicile sanatoase de preparare a bucatelor, asa cum fac japonezii?

Si nu  trebuie sa fie vorba neaparat de ingrediente, multe inaccesibile noua, insa, in primul rand, de imbratisarea cel putin a unei tehnici de aur respectata cu sfintenie de japonezi: sa nu mai mancam dupa momentul in care am simtit cel mai mic semn de satietate.YakitoriSN3O3130

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *