Condimente de pe meleagurile noastre


Condimentele sau mirodeniile sunt substante de natura minerala (sare), vegetala (frunze, seminte, radacini, fructe intregi sau macinate) sau un preparat din acestea (otet, ulei, esenta, extract, pasta, sos). Pot fi obtinute prin sinteza (aroma, esenta), iar adaugate unor produse alimentare sau unor preparate culinare, le confera un gust si o aroma specifica, contribuie la conservarea acestora, precum si la stimularea apetitului si a digestiei.

Cateva dintre cele mai intalnite condimente sunt prezentate mai jos:

Verdeturile sunt condimentele proaspete, reprezentate de frunzele verzi ale urmatoarelor plante: arpagic, busuioc, cimbru, cimbrisor, coriandru, creson, ghimbir, hrean, leustean, leurda, loboda, maghiran, marar, melisa, menta, oregano, patrunjel, pelin, rozmarin, salvie, stevie, tarhon si usturoi.

Condimentele uscate sunt condimentele sub forma de seminte, boabe, frunze sau radacini uscate, care pot fi pastrate in recipiente pentru o perioada mai lunga de timp. Cateva exemple de condimente uscate sunt: anason, anason stelat, boia de ardei, busuioc, capera, chimen, chimion, cimbru, coriandru, cuisoare, dafin, fistic, ghimbir, ienibahar, ienupar, leustean, marar, maghiran, menta, piper, mustar boabe, rozmarin, patrunjel, nucusoara, oregano, salvie,scortisoara, sofran, susan, tarhon si usturoi.

Ce trebuie sa stim despre condimentele uscate:condimente !

In primul rand, este bine de stiut ca nu au data de valabilitate nelimitata. Pastrate gata macinate isi pierd mai repede din intesitatea aromei. De aceea, este de preferat sa le avem in starea/forma nauturala si sa fie macinate, razuite, pisate atunci cand avem nevoie.

De asemenea, este bine ca fiecare condiment sa fie pastrat separat si sa fie bine inchis. Indicate sunt recipientele de sticla. Nu se pastreaza niciodata (doar daca asa sunt cumparate) condimente in recipiente de plastic sau cutii de metal/tabla. In recipientele din plastic, se pierde aroma si, totodata, se combina cu cea a plasticului, iar in cele din metal/tabla, exista posibilitatea de a se oxida. Nici macar in vase de inox nu este indicata pastrarea. Papilele gustative mai sensibile simt gustul metalului. Nici recipientele de sticla transparenta nu sunt indicate, in cazul in care le pastrati la lumina. In acest caz, sticla colorata/de culoare inchisa este ideala pentru pastrarea lor cat mai intacta. Totusi, trebuie tinut cont ca lumina directa, razele soarelui, dauneaza condimentelor chiar si in recipientele in care soarele nu patrunde, din cauza schimbarii de temperatura care se produce in interior.

Umiditatea este un alt factor care distruge orice tip de condimentele. Nu le pastrati in jurul locului unde gatiti, unde sunt zilnic vapori de aburi. Daca nu gatiti intr-un restaurant, unde se folosesc zilnic condimente, trebuie cumparate in cantitati mai mici si, astfel, acestea vor fi mereu aromate.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *