Coliva


Cum se gateste?

Pe scurt se poate spune ca aceasta ofranda, Coliva, se prepara din grau fiert indulcit cu miere sau cu zahar si se amesteca cu nuci pisate si arome. Totusi, pentru cei ce doresc a cunoaste, adaugam mai jos reteta unui astfel de colive, asa cum se creeaza si orneaza prin Dobrogea.

Ingrediente:

  • 1 kg arpacas
  • 1 kg zahar
  • 1/2 kg nuca curatata si tocata marunt
  • coaja de la 3 lamaii si 3 portocale
  • 3 pliculete de zahar vanilat
  • biscuiti macinati
  • zahar pudra
  • cacao pentru ornat

Mod de prepararecoliva

1. Arpacasul se alege si se spala in 9 ape.

2. Se pune la fiert cu o lingura de zahar si 3 farfurii jumate de apa (aceeasi farfurie in care am spalat arpacasul, o putem folosi ca unitate de masura), pana da in clocot, dupa care se da la cuptor la foc mic, amestecandu-se din cand in cand, pana cand absoarbe toata apa.

3. Cand s-a copt arpacasul, se lasa la racit 10 minute si se amesteca cu zaharul si mirodeniile, se acopera cu nuca (pentru a nu face pojghita) si se lasa la racit de tot.

4. Se amesteca cu nuca bine de tot si se trece la facut colivele.

5. Se formeaza colivele, se acopera cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi cu zahar pudra si se decoreaza.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *