Bucataria thailandeza


  thai-cuisine-recipes 

Bucataria thailandeza poate satisface gusturile gurmanzilor rafinati din toata lumea.

Arta culinara thailandeza s-a dezvoltat odata cu aparitia ustensilelor moderne de bucatarie, dar unele metode de a gati mancare thailandeza au ramas aceleasi ca in trecut.

În mod normal, thailandezii prajesc pe gratar carnea si pestii de mare proaspeti si ii mananca cu un amestec subtire, cremos care are o aroma dulce-acrisoara.

O reteta populara thailandeza este salata ”Yum”. Salata aceasta difera de cea vestica, pentru ca sosul thailandez nu contine grasimi in ingredientele sale. Se adauga pur si simplu condimente sarate precum: sos de peste cu sare, suc de lamaie, chili si, uneori, usturoi. Toate aceste condimente se amesteca cu salata. Aceasta salata se pot combina cu diverse feluri de mancare, cum ar fi: salata din creveti, din porc, din papaya, salata de vita si asa mai departe.

Inainte, thailandezii foloseau la fierberea mancarii oale din lut. De asemenea, foloseau aceleasi oale la gatitul orezului si a variatelor feluri de supa. Mancarurile gatite cu curry de astazi sunt mult diferite de cum erau candva, fiindca vechii thailandezi nu foloseau lapte de nuca de cocos in acele supe condimentate.

Arta de a gati mancarea thailandeza a evoluat atunci cand s-a intrat in contact cu diversele influentele culturale ale altor tari (in special, China si Europa de Vest). O parte din chinezi au migrat in Thailanda. Au adus cu ei cultura lor gastronomica si au dezvoltat, generatii dupa generatii, propria mancare, care a devenit, mai tarziu, parte a bucatariei thailandeze.

Thailandezii au adoptat din bucataria chinezeascathai-food o metoda rapida de prajire si au creat, in meniul lor, multe sortimente de antreuri prajite prin agitare. O alta influenta se reflecta in folosirea, pe scara larga, a taieteilor in retetele thailandeze. Taietii thailandezi au un gust dulce, sarat si, uneori, condimentat. Un fel special sunt taieteii crocanti.

In trecut, laptele din nuca de cocos era folosit doar la desert si la anumite feluri de mancare. Acum, este un ingredient important, la fel ca zaharul de palmier si faina de orez.

Odata cu sosirea lor, portughezii au introdus ouale in ultimul fel de mancare. Astfel ca, desertul portughez facut din sirop de zahar si galbenusuri de ou este bine cunoscut pana in ziua de azi.

f6Bucataria vestica a avut si ea o puternica influenta. Unele restaurante de stil vechi care servesc mancare thailandeza au in meniu si mancaruri gatite prin inabusire. Exista insa si deosebiri. Vesticii servesc mancarea cu paine si cartofi, care contin amidon. Thailandezii servesc mancarea cu orez.

Folosirea alunelor si a nucii de cocos in mancarurile gatite cu curry este si ea tipic thailandeza. Ierburile distincte se amesteca cu acreala picanta a lamaiei proaspete sau cu dulceata placuta a zaharului de palmier.

Mancarea thailandeza este usoara, iar mirosul ei se simte cu mult inainte ca aceasta sa ajunga pe masa. Ierburile si mirodeniile folosite drept ingrediente sunt mult mai aromate decat cele vestice si fiecare fel de mancare thailandez are un buchet diferit.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *