Stridiile


 

Stridiile se servesc, de obicei, pe scoici deschise, in boluri cu gheata. Sunt prezentate, cel mai adesea, in compania painii si a untului, cu sferturi de lamaie. Acest mod de servire isi are radacinile in bucataria mediteraneana.

Stridiile se deschid cu ajutorul unui cutitas special, iar interiorul lor se stropeste usor cu suc de lamaie. Stridia se mananca direct din carapacea scoicii. Daca scoica se deschide prea usor, inseamna ca stridia este stricata si nu este buna pentru a putea fi gatita.

Denumirea de stridie desemneaza o serie de moluste bivalve, cu cochilia neregulata, unele comestibile, altele care produc perle (si care nu sunt comestibile). Stridiile comestibile fac parte din familia Ostreidae, in timp ce stridiile producatoare de perle (atat cele produse natural, cat si cele de cultura) fac parte din familia Pteriidae.

Informatii nutritionale pentru o portie de 100 gr:stridii

  • Calorii 68
  • Grasimi  2.46 grame
  • Colesterol 53 mg
  • Sodiu 211 mg
  • Carbohidrați 3.9 grame
  • Proteine 7.1 grame
  • Vitamina A 2%
  • Vitamina C 6%
  • Calciu 5%
  • Fier 37%
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *